Det känns som igår men det har faktiskt gått några år sen vi tog över här efter Kjell och Inga-Lisa som odlat tomater här från mitten av femitotalet.

Året var 1990 och vi, Boel Wildmark och Bengt Ahlman, kom ”hem” efter att ha sålt vår ostaffär i Landskrona. Hem var mitt, Boels, föräldrahem och trädgårdsmästeri där det odlades  tomater, en sort, röda, runda som lades i femkilos lådor som sen skickades in till Mäster Grön i Helsingborg där de sen auktionerades ut till de olika grönsaksgrossisterna. Snart utökades sortimentet med plommon- och cocktailtomater och andra lite färggranna sorter.

2004 var ett riktigt skitår, ekonomiskt, för tomatodlarna. All odling slog väl ut, i hela Europa och Norra Afrika och det fanns massor av tomater på marknaden. Och priserna störtdök. Vi fick komma till tals i pressen, det var synd om oss för vi hade inga pengar att betala löner och gasräkningar med. Det var då vi bestämde oss för att ta ödet i våra händer och ge världen vad de väntat på – goda tomater.

2005 öppnade vi portarna till Tomatens Hus, Café och Tomatbutik. De som inte ville ha tomater kunde väl i alla fall tänka sig att komma och ta en kopp kaffe. I trion ingick också bästa kompisen, Anna, som hade recept på en fantastisk tomatpaj. Ingen trodde på oss men vi var bergfast övertygade om att vi skulle lyckas. Och det gjorde vi. 2010 hade vi växt ur tomatbutiken och behövde en större, Anna återgick till sitt jobb som flygvärdinna och vi byggde en ny tomatbutik på andra sidan vägen och sålde Caféet till Boel nr 2 med efternamnet Hultman. Sortimenten utökades med kryddor, tomatplantor och delikatesser som passade till tomaterna.

2011 fick vi tillökning i arbetsstyrkan, äldsta sonen Morgan, som är bagare kom hem och ville jobba så då byggdes bageriet och nu kunde vi erbjuda nybakt bröd till kunderna. 2014 var det dags för son nummer två att komma hem och eftersom han är kock fick han ett kök där han kunde göra marmelader, ketchup och annat gott som man kan göra av mogna tomater. Och på den vägen är det…

ER2F6081